Популярний британській новинний журнал The Economist опублікував репортаж про наш центр Експіо.

Психоделіки можуть допомогти військовим подолати травму і, можливо, боротися

Ігор Холодило, мабуть, не мав вижити. Військовий психолог і медик евакуював товаришів на початку 2023 року, коли його джип потрапив під російський танковий снаряд. Він залишився ледве в змозі спілкуватися. Операція врятувала йому серце і зір. Але лікарі не змогли виправити його проблему з вимовою та заїкання. Він пробував усі види радикальної терапії, але нічого не допомагало. Потім він зустрів Владислава Матреницького, піонера психотерапії за допомогою психоделіків, який поставив несподіване запитання. Чи спробував би він кетамін?

Пан Холодило не сподівався на багато, але результат був приголомшливим. Після одного сеансу його заїкання майже зникло. Ще п’ять, і він майже повернувся до нормального стану. Зникли кошмари та страхи щодо повсякденного життя. За його словами, терапія кетаміном була нелегкою, але вона дозволила йому розв’язати травму, яка викликала його симптоми: «Я повернувся до того, що можна назвати життям… Я почувався легким, просто благословенним».

Кетамін легалізований в Україні для лікування психічних захворювань з 2017 року. Терапевтичне використання психоделіків має давню історію, і його досліджували в Америці в 1950-60-х роках. Після руху хіпі він втратив політичну популярність, і деякий час психоделіки прирівнювали до наркотиків, таких як героїн. Але за останнє десятиліття чи близько того вони пережили ренесанс.

Зараз війна виводить Україну на передову в лікуванні. Доктор Матреницький, який керує єдиною в країні клінікою, що пропонує терапію кетаміном, каже, що він обслуговував майже 300 пацієнтів, які страждають від депресії, посттравматичного стресового розладу ( птср ) або тривоги. Зростає частка солдатів.

40-хвилинний сеанс у клініці доктора Матреницького, що на верхньому поверсі сірої дитячої лікарні на півночі Києва, коштує всього 4000 гривень (105 доларів), хоча клініка надає деяким солдатам безкоштовне лікування. Типовий курс триває від двох до шести сеансів. Дозу кетаміну — 0,5 мг на кілограм маси тіла — вводять крапельно. Психотерапевт веде пацієнта через їх подорож. Мета, за словами доктора Матреницького, полягає в тому, щоб торкнутися підсвідомих травм: «Ми перетворюємо спогади на метафоричну подорож». Він каже, що близько третини його пацієнтів, які приймають кетамін, мають «надзвичайно хороші» результати, а ще третина — «достатньо хороші». Погані реакції, зазвичай панічні атаки, зустрічаються рідко. Це сигнал до припинення крапельниці.

Лікар каже, що більшість солдатів на передовій отримають користь від його лікування. Він звинувачує стигматизацію та «радянський» підхід до військової медицини в уповільненні доступу, і лобіює, щоб зробити це більш поширеним. Інша мета полягає в тому, щоб розширити лікування, включивши в нього заборонені речовини, такі як МДМА і псилоцибін (активна молекула чарівних грибів).

Депутати та чиновники в міністерстві охорони здоров’я здебільшого це підтримують. Ксенія Возніцина, директор державного військово-реабілітаційного центру Лісова Поляна, вважає, що пілотний проект із використанням мдма та псилоцибіну може отримати добро протягом шести місяців. У травні її центр спонсорував конференцію про використання психоделіків в психотерапії. Але пані Возніцина вважає, що психоделіки слід використовувати обережно, і ніколи не для активних солдатів. «Це терапія складних ситуацій, медикаментозно стійкого ПТСР, коли звичайні методи не працюють».

Інші не погоджуються. Пан Холодило каже, що Україні слід використовувати психоделіки для покращення бойових характеристик. Він бачить два застосування. Перше він називає «декомпресією», щоб запобігти розвитку депресії в першу чергу у бійців на передовій. Другий був би ритуалом підготовки воїнів до можливості смерті. «Це головне для кожного солдата, який прямує на передову. Декого з них це паралізує». За його словами, солдат, який приймає ризик смерті, є набагато ефективнішим воїном і має більше шансів вижити.

Думка про використання психотропних препаратів, щоб допомогти солдатам воювати, викликає серйозні моральні проблеми. Армія все ще далека від офіційного впровадження кетамінотерапії, не кажучи вже про надання її солдатам, які служать. Але збройні сили України дуже децентралізовані, і деякі підрозділи, очевидно, експериментують. Пан Холодило каже, що вже направив на лікування один елітний спецназ. «Солдати були здивовані, що змогли так швидко повернутися на передову», — каже він. «Вони просто не думали, що це можливо».

Орігінал: https://www.economist.com/europe/2024/01/15/a-new-therapy-for-ukraines-scarred-soldiers-ketamine

Переклад центру Експіо

Фото: The Economist