У підтримці тяжкої втрати психоделіки можуть мати переваги для сімей, які переживають втрату близької людини. Це може стати позитивним досвідом, який допоможе їм упоратися зі своїми емоціями протягом усього процесу горя, каже Райан Мосс, головній науковий співробітник Filament Health Corp, Канада. 

«Цей трансформаційний досвід може дозволити людям відчути почуття зв’язку як з іншими, так і з трансцендентним аспектом себе», – сказав Мосс в електронному листі Hospice News. «Це може призвести до появи позитивних, просоціальних емоцій і ставлень, таких як радість, вдячність, любов, турбота та співчуття. З іншого боку, ті, хто зазнає важких або тривожних переживань під час своїх психоделічних подорожей, можуть побачити, як їхнє горе погіршується. Це підкреслює важливість отримання належного психотерапевтичного керівництва, коли ви вживаєте психоделіки, оскільки неконтрольований складний досвід потенційно може бути шкідливим для людини, яка вже має справу з горем».

Обсяг психоделічної підтримки після втрати

Ретроспективне дослідження показує, що люди, які переживали тривалі періоди горя, використовували різноманітні психоделіки, в тому числі псилоцибінові гриби, аяуаску, діетиламід лізергінової кислоти (ЛСД) і 3,4-метилендіоксиметамфетамін (МДМА).

Учасники, як правило, проходять психоделічно-асистовану психотерапію (ПАП) в рамках структурованого процесу, який включає тижні підготовки до початку сеансу, сказав Мосс. Сеанси часто проводяться під керівництвом лікаря та терапевта, які підтримують індивіда під час психоделічної зустрічі. Ці медичні працівники також проводять кілька тижнів консультацій після сеансу, щоб інтегрувати свої психоделічні переживання протягом усього процесу горя, пояснив він.

За словами Мосса, цей підхід виявився «найефективнішим» у боротьбі з горем, на відміну від людей, які приймають ці речовини без клінічного керівництва. Але необхідні додаткові дослідження, щоб краще зрозуміти весь спектр використання психоделічних засобів для підтримки горя, заявив він.

Дослідження щодо використання психоделічних засобів при тяжкій втраті обмежені, але зростають.

Значна частина існуючих центрів обробки даних про вплив на психічне здоров’я підтримує такі стани, як тривога, посттравматичний стресовий розлад і депресія.

Відповідно до дослідження, опублікованого в журналі Neuropsychopharmacology, більше третини (37%) учасників нещодавнього дослідження терапії псилоцибіном показали «значущі реакції» на лікування епізодів депресії.

Тим часом дослідження 2023 року , опубліковане в Journal of Psychoactive Drugs, показало, що приблизно 42% із 363 рекреаційних психоделічних споживачів, які пережили важку втрату, помітили зменшення симптомів складного горя після двох тижнів використання.

Деякі користувачі психоделічних препаратів повідомили про емоційні прориви, які були позитивно пов’язані з покращенням переживань втрати, тоді як інші спостерігали «викликові та протилежні» реакції, відзначили дослідники.

Результати дослідження свідчать про те, що розробка протоколів психоделічної терапії може бути використана для «націлювання на симптоми горя» та пропонує «альтернативу поточним варіантам лікування горя», заявили дослідники.

Інше дослідження 2020 року вивчало вплив використання аяуаски на лікування депресії серед людей, які перебувають у горі, у Перу.

Серед учасників були 50 осіб, які відвідали церемонію аяхуаски корінних жителів Шипібо та отримували психоделіки на рослинній основі протягом року після втрати близької людини. Значна частина учасників, 78,4%, описали цей досвід як такий, що безпосередньо вплинув на їх процес горя, показало дослідження Psychopharmacology .

«Значне покращення тяжкості горя та високий розмір ефекту, що зберігається протягом року спостереження, є достатньо обнадійливими, щоб виправдати подальші дослідження», — заявили дослідники. «Крім того, оцінка емпіричного уникнення та децентрації підкреслює покращення цих механізмів змін після вживання аяхуаски та їх зв’язок із полегшенням горя. Необхідні додаткові дослідження, щоб краще зрозуміти терапевтичну цінність аяуаски в плані полегшення симптомів горя».

За словами Мосса, подібні дослідження підкреслюють важливість конкретних аспектів психоделічних зустрічей для людей, які перебувають у горі. Зусилля, що зростають в інших країнах навколо використання психоделічних засобів для підтримки тяжкої втрати, можуть отримати силу, оскільки тенденції формуються в Сполучених Штатах і Канаді, зазначив він.

Визначення того, як психоделіки можуть бути використані в майбутніх службах підтримки горя, включатиме не тільки більше досліджень, але й більше ресурсів медичних працівників, які розуміють, як орієнтуватися в застосуванні цих речовин, додав Мосс.

«Було виявлено, що люди, які повідомляють про глибокі емоційні прориви під час своїх психоделічних переживань, як правило, відчувають більше полегшення від тяжкості свого горя», — сказав Мосс Hospice News. «Можна уявити майбутнє, в якому пацієнтам, які борються з тривалим горем, їхній медичний працівник або терапевт може рекомендувати сеанс ПАП. У цьому сценарії вони могли б відвідати спеціалізовану клініку, де вони б узгоджено отримували як психоделічну речовину, так і терапевтичну підтримку».

По матеріалам hospicenews.com