Кетамін, препарат, який зазвичай використовується для знеболення і все частіше застосовується для лікування депресії, може допомогти полегшити біль від мігрені у пацієнтів, яким не допомогли інші методи лікування, свідчать результати дослідження.

Дослідження 61 пацієнта показало, що майже 75 відсотків відчули покращення інтенсивності мігрені після трьох-семиденного курсу стаціонарного лікування кетаміном. Препарат використовується для загальної анестезії, але також забезпечує потужний контроль болю для пацієнтів з багатьма болючими станами в менших дозах, ніж його анестезія.

“Кетамін може бути перспективним засобом для лікування мігрені у пацієнтів, які не змогли впоратися з іншими методами лікування”, – говорить співавтор дослідження Ерік Швенк, доктор медичних наук, директор відділення ортопедичної анестезії в Університетській лікарні Томаса Джефферсона у Філадельфії. “Наше дослідження було зосереджене лише на короткостроковому полегшенні, але обнадіює те, що це лікування може мати потенціал для довгострокової допомоги пацієнтам. Наша робота створює основу для майбутніх, проспективних досліджень, які залучатимуть більшу кількість пацієнтів”.

За оцінками, 12 відсотків населення США страждає на мігрень – періодичні напади пульсуючого або пульсуючого болю від помірного до сильного. Частина цих пацієнтів, а також ті, хто страждає від інших видів головного болю, не реагують на лікування. Під час мігрені люди часто дуже чутливі до світла, звуку і можуть відчувати нудоту або блювоту. Мігрень втричі частіше зустрічається у жінок, ніж у чоловіків.

Дослідники проаналізували дані пацієнтів, які отримували ін’єкції кетаміну від непіддатливого головного болю – мігрені, яка не піддавалася жодним іншим методам лікування. За шкалою від 0 до 10, середній показник болю при мігрені при надходженні становив 7,5 балів, порівняно з 3,4 балами при виписці. Середня тривалість інфузії становила 5,1 дня, а день найнижчої оцінки болю – 4-й день. Побічні ефекти, як правило, були незначними.

Доктор Швенк сказав, що, хоча його лікарня використовує кетамін для лікування непіддатливих мігреней, цей метод лікування ще не є широко доступним. Цієї осені лікарня Університету Томаса Джефферсона відкриє новий інфузійний центр, який буде лікувати більше пацієнтів з головним болем за допомогою кетаміну. “Ми сподіваємося розширити його використання як для більшої кількості пацієнтів, так і для більшої кількості станів у майбутньому”, – сказав він.

“Через ретроспективний характер дослідження ми не можемо однозначно стверджувати, що кетамін повністю відповідає за полегшення болю, але ми створили основу для проведення додаткових масштабніших досліджень”, – додав д-р Швенк.

Джерело