Корі Петтіпас служив на флоті майже 13 років, а у 2021 році був демобілізований з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР).

Він проходив реабілітацію та здобував диплом арт-терапевта, коли стався травматичний інцидент: загинув його найкращий друг, а його службовий собака отримав поранення. Це занурило його в глибоку депресію. Він каже, що припинив реабілітацію, припинив арт-терапію і потребував того, що він називає “зміною парадигми”.

Він чув про псилоцибінову терапію, але коли звернувся до свого лікаря, його направили до приватної клініки Field Trip Vancouver, яка пропонує терапію за допомогою кетаміну. Коли він не зміг отримати негайної відповіді від відділу у справах ветеранів про те, чи будуть покриті витрати на лікування і проїзд, Петтіпас все одно записався на програму – за його словами, він був у відчаї, відчував суїцидальні настрої і не міг чекати.

Терапія за допомогою кетаміну

Кетамін – це наркотичний препарат, який зазвичай використовується як анестетик; в останні роки він став частиною зростаючої тенденції психоделічної терапії. Він може мати галюциногенний ефект, який, за словами прихильників, допомагає відокремити тіло від розуму і розібратися з травмою, не зосереджуючись на історіях чи мислених патернах, в яких люди можуть застрягнути.

Шеннон Деймс, голова освітньої та дослідницької програми психоделічної терапії в Університеті острова Ванкувер (VIU), каже, що це може сприяти зміні парадигми, яку шукав Петтіпас – особливо для людей з депресією, яку часто називають “стійкою до лікування”. “Часто навіть не важливо, що це за історія і звідки вона взялася, – каже Дамес. “Важливо те, що там, де вона застрягла, її можна витягнути або відпустити, і ми часто можемо відпустити її, не прив’язуючи до неї жодної історії”.

Петтіпас, який вже пройшов 12 процедур, каже, що це було “неймовірно”. Він каже, що вперше за багато років зміг піти на вечерю зі своїм партнером і знову може контролювати свої емоції. “Я й гадки не мав, що зможу коли-небудь знову почуватися добре, що зможу кохати, заводити нові знайомства, сміятися чи насолоджуватися музикою”, – каже Петтіпас.

За матеріалами cbc.ca