У вересні цього року стартувала пілотна комплексна навчальна програми групової кетамін-асистованої психотерапії, ініційована американським благодійним фондом Heal Ukraine Trauma. В розробці програми прийняв участь директор клініки Експіо Владислав Матреницький. Перша група лікарів психіатрів, психотерапевтів, та клінічних психологів прошли місячний курс теоретичнї та практичної підготовки, в тому числі на базі клініки Експіо, і тепер можуть проводити цю терапію своїм пацієнтам.

У зв’язку із масштабами кризи психічного здоров’я в Україні прогнозується потреба 11 мільйонів людей у психосоціальній підтримці, тому рішення, які максимізують ресурси й виходять за рамки моделі «1-до-1» між пацієнтом і надавачем послуг, є важливими. Завдяки ефективності й правовому статусу кетаміну це навчання матиме реальний вплив уже зараз.

У довгостроковій перспективі групова модель KAP може слугувати основою для групової терапії за допомогою психоделічних засобів, якщо психоделічні ліки стануть легально доступними в Україні. Після початкового пілотного проєкту програму буде розширено для більшої кількості терапевтів, що дасть змогу розширити їхній потенціал, щоб зрештою охопити тисячі людей терапією KAP.