За даними Центру з контролю і профілактики захворювань (CDC), одна тільки депресія є причиною 200 мільйонів втрачених робочих днів щороку, що коштує роботодавцям більш ніж 44 мільярди доларів.

Доктор Боннерс, керівник компанії Magic Soap, побачив глибину проблем психічного здоров’я, з якими зіткнулися багато працівників під час пандемії, тому він звернув увагу на препарат кетамін, який наразі використовується для лікування депресії і тривоги.

Наприклад Ліз, співробітниця доктора Боннерса, яка пережила жорстоке поводження в дитинстві, каже, що цей препарат виявився дуже корисним.

“Коли сеанс терапії закінчилися, я відчула втому, але неймовірну. Наче мені щойно зробили масаж душі”, – написала Ліз у своєму блозі. “Дисоціативний ефект кетаміну дозволив мені від’єднатися від травми і відчути себе справжню всередині… і я змогла оцінити насильство, своїх кривдників і себе з абсолютно іншого погляду”.

За даними постачальника послуг компанії Enthea, партнера Dr Bronner’s, позитивні результати кетамінової терапії наступні:

– 86% співробітників, які пройшли кетамінотерапію, помітили поліпшення симптомів посттравматичного стресового розладу;
– 67% відзначили поліпшення депресивних розладів, а 65% відчули себе краще, впоравшись зі своєю тривогою;
– 65% відзначили поліпшення в боротьбі з генералізованим тривожним розладом.

“Результати говорять самі за себе і демонструють унікальну ефективність кетамінової терапії”, – додає Ден Роум, головний медичний директор Enthea. “Потенціал психоделічної терапії виникає з її особливого механізму дії на мозок. Вона сприяє підвищенню пластичності нейронів і посиленню зв’язків між областями мозку, що призводить до глибоких змін у свідомості та сприйнятті, сприяючи самоаналізу, особистому розумінню і, в кінцевому підсумку, психологічному зціленню”.

За даними Національного інституту психічного здоров’я, 20% громадян США страждають на психічні захворювання, причому 16% з них уже приймають психіатричні препарати для полегшення симптомів. Тому альтернативне лікування кетаміном має усі шанси стати стандартним варіантом у загальних планах допомоги у найближчому майбутньому.

Стигма психоделічної терапії

За даними блогу Enthea, пропозиція компанії про застосування психоделічної терапії була прийнята не всіма. Труді Броннер – фінансовий директор Dr. Bronner’s і мати Майкла, а також генеральний директор Девід Броннер – пам’ятає ексцеси 1960-х років.

“У мене були друзі, які робили дивні речі, і це не завжди було добре”, – сказала вона. “З іншого боку, в цій країні існує безліч проблем психічного здоров’я, які необхідно вирішувати”.

Але успіх докторо Броннера в застосуванні психоделіків полегшив її занепокоєння.

“Я не хочу переоцінювати кетамінотерапію як чудодійні ліки, але вона просто змила іржу, дала мені перезавантаження і привела мене в справді гарний стан”, – сказав він.

“Ми дійсно перебуваємо на переломному моменті, коли змінюється вся парадигма щодо цих препаратів”, – сказав Дачер Келтнер, професор психології Каліфорнійського університету в Берклі, який допомагає створити новий дослідний Центр науки про психоделіки.

По матеріалам hcamag.com